Em@ilové noviny

P O R A D C E

e-m@ilové noviny

č. 28/2010

22. 12. 2010

 

 
 
 Téma novin 
 Kontakty 


Služby, které najdete jen u nás:
  • aktuální a rychlé informace
    (změny zákonů a předpisů) z oblastí daní, účetnictví, mezd, odvodů;
  • kvalifikovaný a ochotný personál
    na zákaznickém oddělení;
  • možnost rychlého objednání
    publikací (telefonicky, faxem, e-mailem, poštou);
  • rychlá dodávka (do 48 hodin)
    s minimálními reklamacemi;
  • uvádění nových produktů
    prostřednictvím mailingů a telemarketingu;
  • přibližování se k zákazníkovi
    prostřednictvím bezplatných odpovědí na otázky a e - mailových novin
 

Vážení čtenáři!

     Vánoce jsou dnes jedním z mála období, kdy se pod jednou střechou střetne celá rodina. Vždyť jaké by byly Vánoce a jaký by byl začátek nového roku bez kontaktu s blízkými? A nejen proto, všichni s očima svítícíma očekáváním, se těšíme, co příjemného, radostného či veselého nás potká.
     Přejeme vám, abyste i tyto poslední týdny roku rozdávali, ale i přijímali silnou dávku teplého lidského slova.

Denisa Orlická
odpovědná redaktorka
poradce@i-poradce.cz
V tomto čísle najdete:
 
 
VÁNOCE A JEJICH NÁSTRAHY

 
JAK PROŽÍT VÁNOCE?

Symbol zrození úplně nového člověka, příslib tělesné i duševní regenerace a předzvěst jarního oživení - to v sobě zahrnuje oslava zimního slunovratu, která předznamenává Vánoce. Slunce začne opět nabývat sílu a noci se postupně zkracují. Vánoční svátky jsou potom obdobím, ve kterém má mít i vytížený podnikatel svůj čas i pokoj na bilancování uplynulého roku a myšlenkovou přípravu na nové období. Je to časoprostor nabízející možnost vystoupit na chvíli z rozdivočeného pracovního kolotoče a zamyslet se nad sebou a nad svými blízkými. Vánoční svátky tak velmi úzce souvisí s duševním a tělesným zdravím.
Štědrý den, vigilie, postní den či Kračun – to jsou pojmenování 24. prosince odvozená z charakteru obyčejů, které měly za cíl zabezpečit zdar v budoucím roce soustředěním všech důležitých komponentů pro spokojený a blahodárný život. Celý den se dodržoval přísný půst – kromě lehké snídaně. Do velké nádoby – karty – se donesla po zvonění Anděl Páně studená voda z potoka, neboť se věřilo, že v tu dobu teče v potoce víno. Museli se v ní všichni umýt, aby byli po celý rok zdraví. Na štědrovečerním stole nechyběly všechny základní plodiny – ječmen, oves, hrách, ořechy a lněná semena. Nesměla chybět jablka, kapusta a česnek. Nohy stolu se omotaly hrubým řetězem, aby rodina po celý rok držela spolu. Štědrá večeře se začínala po večerním zvonění modlitbou. Potom hospodář zavinšoval a rozkrojil jablíčko – jedno pro všechny. Důležité bylo, zda je jablko zevnitř zdravé a zda se podařil rovný řez. Hospodyně udělala všem medový křížek na čele a rodina si nabídla oplatku s česnekem. Jedla se hustá hrachová kaše nebo kapustnice či zakysaná houbová, případně čočková polévka. Potom přišly na řadu bochánky (opékance, “báleše”) s mákem nebo brynzou, někde se jedly se sušenými švestkami a povidly, jinde zase šišky s mákem či posýpkou a potom pletený koláč “bába”. Pila se voda a po večeři seděli všichni za stolem a vyprávěli co nejdéle. Nikam nespěchali. Ryba se jedla v menší míře a jen na některých místech našeho území, rovněž tak zřídka byla krůta. Strava se tak výrazně neodlišovala od jídelního lístku společenské vrstvy, ze které pocházel Ježíš Kristus – ryby se sladkokyselými omáčkami, baklažánový krém, pouštní datle plněné mandlemi a medem, fíky a sušené broskve.

Když si vezme podnikatel původní vánoční stravování a zvyky Štědrého večera za své, prožije Vánoce a čas po nich v pevném zdraví. Všechny složky tradiční vánoční potravy a zvyků totiž zapadají do pravidel racionální výživy téměř až vegetariánského typu, otužování a duševní hygieny…

Čtyři opory správné vánoční výživy by neměly chybět na stole podnikatele, ať je kdekoliv a má jakoukoliv chuť nebo náladu :

Ryba – její maso obsahuje plnohodnotné bílkoviny a je lehce stravitelné. Má více vitamínů a minerálů než jiné druhy masa (hovězí, vepřové apod.) - hlavně však jódu, který je významný pro činnost štítné žlázy hlavně mladších sportovců a brzdí vývoj aterosklerotických změn. Z vitamínů je důležitý obsah vitaminu A, komplexu vitamínů B a hlavně vitaminu D, kterého výskyt v potravě je nevyhnutelný především pro správný vývoj dětského organizmu, růst a tvorbu kostry, lepší vstřebávání vápníku a zabránění řídnutí kostí (osteoporózy). Z ostatních minerálních látek rybího masa je zajímavý fosfor, dráslík, horčík (magnezium), sodík, železo a stopové prvky (mangan, síra, selen). Pro vyšší obsah vody má nižší energetickou hodnotu, což je výhodné pro ty, kteří potřebují snižovat svou váhu. Rybí tuk má vysokou a pozitivní biologickou hodnotu – obsahuje množství nenasycených mastných kyselin spolupůsobících při snižování krevního tlaku a tvorby krevních sraženin v cévním systému (trombózy), což je důležité hlavně po zraněních.

Česnek v syrovém nebo vařeném stavu snižuje o polovinu riziko vzniku rakoviny žaludku. Známé je jeho antibakteriální působení proti vzniku nejrozličnějších infekčních onemocnění (“antibiotický” efekt), ale nejnovější výzkumy poukazují na jeho efekt při likvidaci a šíření bakterie helicobacter pylori, jejíž výskyt se spojuje se vznikem žaludečního a dvanácterníkového vředu.

Med je výhodnějším sladidlem než bílý cukr (obsahuje méně kalorií). Podporuje tvorbu slin, a tak svlažuje suchou a podrážděnou sliznici ústní dutiny a hltanu při onemocněních horních dýchacích cest. Z minerálních látek, které obsahuje, je nejzajímavější dráslík napomáhající odstraňovat únavu. Med může být součástí nejrozličnějších směsí zvyšujících sexuální tužbu.

Kapusta má ve všech formách (kvašená, syrová) velký obsah vitamínů C, B, U, provitaminu A (karoten), aminových, síru obsahujících kyselin, které působí antibioticky, hořčičný olej (anti-alkoholicky působící látka) a minerály dráslíku. Šťáva z kapusty má příznivé účinky na střevní mikroflóru a vysokým obsahem vlákniny umožňuje lepší vyprázdňování.

Vánoce se i přes předsevzetí o zdravé výživě obvykle nesou v duchu konzumace nejrozličnějších dobrot, mezi kterými nechybí ani alkohol různého druhu, množství a kvality. Pijí i ti podnikatelé (obou pohlaví), kteří normálně nevezmou alkoholický nápoj do úst. Prý se patří… Po noci však přijde nový den a s ním může dojít k nepříjemným překvapením. Hlavně pokud se fyzicky zdatný jedinec rozhodne po dobrém vyspání se rozvážet své hosty nebo rodinu na návštěvy. K podivení – může se stát, že „nafouká“ a stojí ho to kromě mastné pokuty i řidičský průkaz.

Mimo to je tu po ruce i další problém...

Nepříjemně věrných partnerů po prohýřené noci – těžkou hlavu, která hrozí „výbuchem“, zimnici uvnitř celého těla, rozhoupaný žaludek a zvláštní psychickou slabost - si mohou obstarat i ti jedinci, ač jsou ve výborné tělesné kondici. Souhrn těžkostí, nazývaných hovorově „kocovina“ je možné za určitých okolností překabátit. Stav má totiž poměrně jednoduché příčiny. Alkohol zpomaluje vyplavování antidiuretického hormonu, který reguluje vstřebávání vody a minerálních látek v ledvinách, a tak tělo sportovce trpí odvodněním a ztrátou potřebných minerálů. To je nejhlavnější příčinou (spolu s „jedovatými“ barvivy a jinými příměsmi barveného alkoholu) popisovaných známých příznaků. Proto je dobrá strategická příprava…
Podnikatel si připraví (nechá připravit) v předvečer předpokládaných oslav silnou česnekovou polévku, masový a zeleninový vývar – to všechno bez větších nestravitelných kousků, které by byly problematické pro žaludeční pochody. Další fází je několik vajíček natvrdo a čočková kaše – obě potraviny jsou následující den kvalitním zdrojem komplexu vitamínů B, především thiaminu. Pro horší případy (s tím třeba vždy počítat), kdy má na druhý den podnikatel silné nechutenství, je třeba mít připravenou sadu těchto vitamínů v tabletkách (B-komplex forte, Thiamin).

Jistou pikantérií z dějin výroby alkoholu je, že jeden z nejslavnějších výrobců tvrdého alkoholu v určitém období velmi silně uvažoval o tom, zda by se do whisky neměl přidávat vitamin thiamin, neboť u pravidelných nadměrných konzumentů tohoto nápoje by se takto mohlo snížit riziko předčasného úmrtí na cirhózu. Bohužel se tato myšlenka neujala, a tak si musí každý pomoci sám.

Podnikatel, který už podobnou situaci „rána po opici“ zažil (anebo o ní slyšel), si nezapomene přinést domů do zásoby na likvidaci kocoviny větší množství minerálek s výrazným obsahem magnezia (hořčíku), kalcia (vápníku) a kalia (dráslíku), jakož i pár krabic stoprocentních ovocných džusů a dobře hustý včelí med. Tyto produkty totiž obsahují dost cukru, který je nejlepším lékem na „poopiční“ slabost, kdy játra přetížená alkoholovou smrští nestačí v potřebném množství uvolňovat své cukrové zásoby a tělo začne trápit nedostatek aktuální energie, který se projevuje hlavně výraznou malátností a slabšími pohybovými schopnostmi. Dostatek vhodného cukru a potřebné minerály však obsahují též dobře známé iontové nápoje. Ty jsou sice určené na nastolení rovnováhy vnitřního prostředí organizmu po výrazném fyzickém výkonu, ale rovněž účinkují i v případě útoků kocoviny. V současnosti se přestávají doporučovat známé tabletky s obsahem kyseliny acetylsalicilové nebo sody bikarbóny – tyto produkty jsou pro poničenou sliznici žaludku dalším útokem, protože zvyšují vysokou kyselost trávicích šťáv.
Na hrozící nežádoucí odvodnění (dehydrataci) je ale vhodné myslet průběžně. Podnikatel by měl omezit pití tvrdého alkoholu a šampaňského, ale i kombinace alkoholu s bublinkovými nápoji, který ze sebelepšího drinku vyrobí nepřítele jasné hlavy. Jednak překyseluje žaludek a potom urychluje vstřebávání alkoholu – takže stav opilosti i „kocovina“ se dostává mnohem dříve a intenzivněji. Když tomuto předejdeme, stačí pravidelně v malých dávkách něco sníst, zbytečně nemíchat, každou skleničku alkoholu zapít nebublinkovou vodou nebo studeným bylinkovým čajem, případně zajídat ovocem (nejlepší jsou jablíčka – neutralizují alkohol) nebo zeleninou a nový den začne s předpokládaným dobrým pocitem.

ALKOHOL NIČÍ ORGANIZMUS ÚSPĚŠNĚ NA VÍCE FRONTÁCH

Ve velkém vzorku konzumentů alkoholu se prakticky ve všech zemích nacházejí i podnikatelé, i když vztah alkoholu a jejich činností vyznívá určitě nepochopitelně až paradoxně. Alkohol totiž ničí nejen zdraví organismu podnikatele, ale i schopnost správně se rozhodovat, kalkulovat, předvídat, riskovat, couvat, analyzovat. Působí tedy vytrvale a úspěšně na více frontách…

Konzumace alkoholu prudce roste už ve věkové skupině 15 až 16letých středoškoláků v mnoha evropských zemích. Rostou hlavně počty dívek, které alkoholu holdují, a klesá věková hranice. Signalizuje to mezinárodní srovnávací průzkum ESPAD, který se dělal ve 30 zemích Evropy mezi středoškoláky. Opakovaně opilí jsou nejvíc mladí Seveřané – Finové, Dáni, trochu střízlivější jsou Švédové.
Naopak mladí lidé ze zemí jižní Evropy – Itálie, Řecka a Francie – jsou spíš požitkáři a každodenní opilost u nich není samozřejmostí. Ve Francii jsou teenageři údajně stále víc zdrženliví: jen 36 procent mladých Francouzů odpovědělo, že byli za posledních 12 měsíců opilí, zatímco evropský průměr je 52 procent.
Jenže i když mladí Francouzi pijí méně, častěji umírají při dopravních nehodách způsobených alkoholem. Švédi se opíjejí víc, ale potom si nesednou do auta. Ve Francii lze sledovat i jiný paradox: zatímco mladí pijí méně, dospělí jsou „velcí pijani“.

Alkohol je dávkou kalorií
Někteří manažeři jsou přesvědčeni, že díky sklence tvrdého alkoholu lépe stráví sytá jídla a budou osvěženi. Alkohol je ale přitom jen další dávkou kalorií.
Jeden gram čistého alkoholu dodává tělu energii, která se rovná sedmi kaloriím – je to sice méně než při příjmu tuku, ale víc než při konzumaci cukrů, kromě toho jsou to jen „prázdné kalorie“, tedy nemají žádnou výživovou hodnotu. Během chemické přeměny se alkohol v organismu mění na glukózu, která, když ji nevyužijeme, se přemění na tukovou tkáň.
Kdo pije relativně hodně alkoholu, přibírá i proto, že alkohol podávaný k jídlu povzbuzuje apetit.
Když si chceme zachovat zdraví, neměli bychom vypít víc než jeden nebo dvě sklenice vína nebo lahev piva denně, ale i to představuje určité riziko.

Každý desátý až patnáctý člověk prohrává svůj souboj s rozkošemi alkoholu (podle různých statistik) do té míry, že se musí podrobit léčbě, a téměř třetina naší populace má vážné problémy s alkoholismem.

Mužských pijáků je oproti dámám o polovinu víc,
ale tento rozdíl se za krátkou dobu může radikálně snížit. Podle posledních zkoumání v rámci porovnávacího evropského výzkumu se totiž příslušnice něžného českého a slovenského pohlaví „vyšvihly“ už na třetí místo v Evropě!
A přitom právě ženský organismus je mimořádně citlivý na pití alkoholu. Bez diskriminačních úvah – když muž a žena se stejnou hmotností (váhou těla) vypijí totéž množství alkoholu, žena bude mít pro méně výkonný metabolismus (schopnost látkové přeměny v organismu) až o třetinu vyšší hladinu alkoholu v krvi!
Podle odborníků pravidelná konzumace alkoholu dva až třikrát týdně zvýší u ženy riziko výskytu nádoru prsu…

Alkohol ničí organismus úspěšně na více frontách
Chemická továrna lidského organismu – játra se dlouhodobým pitím zvětšují a už na dotek přes břišní stěnu mohou být citlivá.
V pozdějším období začne přestavba jejich struktury, původní jaterní buňky se mění na vazivové, játra tvrdnou. Tím se stlačují cévy a krevní oběh uvnitř jater se mění, poškozuje. Krev nemůže protékat játry v dostatečné míře, „neprotlačí“ se přes ně a dochází k dalším poškozením s možným smrtelným následkem.
Poškozuje se i trávicí trakt – v jícnu vznikají „křečové žíly“ – varixy a zánět výstelky – sliznice. Nežádoucím způsobem se zvyšuje tvorba žaludečních šťáv, což poškozuje stěny žaludku s možným zhoubným následkem.
Narušuje se i činnost pankreasu a může vzniknout cukrovka. Srdce se taky hlásí s problémy – bodavé bolesti za hrudní kostí, bušení, arytmie. Objevuje se vysoký krevní tlak. Mozek poškozuje alkohol ještě výrazněji než játra.
Je destrukčním činitelem – vrahem mozkových buněk, dochází ke ztrátě psychické svěžesti, demenci, úbytku intelektuálních schopností, periferní nervstvo je poškozeno hlavně nedostatkem přívodu vitaminů, které alkohol ničí (především ze skupiny B) a projevy jako mravenčení a trnutí rukou, bolesti a křeče svalů, třes rukou a nejistá potácivá chůze nenechají na sebe dlouho čekat.
Původní mladistvý vzhled člověka se mění v „trosku“.

Silné osobnosti dokážou proti konzumaci alkoholu bojovat
hlavně svojí schopností najít si alternativu především ve změně pitného režimu. Někdy totiž jde jen o závislost na chuti alkoholu a ta se dá upravit například požíváním kvalitního a správně vychlazeného nealkoholického piva.
Pijáci vína přestanou mít chuť na svoji oblíbenou značku, když začnou ještě předtím, než si dají první dávku, jíst ovoce, zejména jablka. Alkohol jim k tomu jednoduše přestane „pasovat“. Předtím ale mohou ještě udělat „nultý“ krok tím, že si začnou ředit víno kvalitní minerálkou – i ta jim postupně odebere chuť pít čisté víno a sníží alkoholové riziko.
Sportování a udržování dobré kondice ubírá chuť na pití, hlavně „tvrdého“. Vytrvalostní aktivity (běh, jízda na kole, kolečkové brusle apod.), které způsobují vylučování „hormonů štěstí“ – endorfinů, potlačují chuť konzumovat všechny typy tvrdého alkoholu.

(měsíčník Zisk)



VÁNOČNÍ SVÁTKY JSOU VE ZNAMENÍ LENOŠENÍ A ODDECHU.
JAKÝ JE ROZDÍL MEZI LENOŠENÍM A ODDECHEM, ODDECHEM A PRACÍ? CO VLASTNĚ ODDECH JE?
TO ZJISTÍTE PO PŘEČTENÍ NÁSLEDUJÍCÍCH ŘÁDKŮ.

Čas oddechu by měl být časem dozrávání nových nápadů.
V opačném případě jde o bohapusté lenošení.

Rozdíl mezi prací a oddechem je v tom,
že v době oddechu můžeme sledovat svou vlastní cestu a dělat vlastní rozhodnutí.

Během oddechu patří náš život jen nám.

Oddech by měl být časem k tvorbě nových myšlenek a ne časem vrtání se ve starých ranách.



TĚŠÍME SE NA DALŠÍ SETKÁNÍ V PŘÍŠTÍM ROCE S NOVÝMI LEGISLATIVNÍMI ZMĚNAMI.





PF 2011





E-mailové noviny jsou bezplatnou službou, která je určena čtenářům (abonentům) vydavatelství Poradce s.r.o., Český Těšín.
  • Tyto e-mailové noviny Vám byly doručeny výhradně na základě žádosti o zasílání e-mailových novín.
  • V případě, že jste si noviny osobně nevyžádal(a), nebo si přejete ukončit jejich zasílání na Vaši adresu, zašlete prosím zprávu s předmětem NEPOSÍLAT na adresu noviny@i-poradce.cz, následně budete vyřazen(a) z databáze příjemců e-mailových novin.
  • Obsah novin je chráněn autorskými právy. Zákazník je oprávněn používat příspěvky novin jen pro vlastní účely, nesmějí být bez souhlasu vydavatelství Poradce s.r.o. upravovány, ani rozšiřovány!
  •  

 
 
KONTAKTY

 
Adresa:   Telefon:
Poradce s.r.o
Štefánikova 2
737 01 Český Tešín
  558 731 125
558 731 126
558 731 127
 
E-mail:   Fax:
poradce@i-poradce.cz   558 731 128
 
Informace o našich produktech naleznete i na naší internetové stránce
www.i-poradce.cz.

 

 
Copyright (c) Poradce s.r.o., 2002 - 2010
Untitled Page