|
TÉMA NOVIN SPRÁVNA ŽIVOTOSPRÁVA BĚHEM VELIKONOČNÍCH SVÁTKU |
JARNÍ PROCITNUTÍ - PŘEJÍDÁNÍ V DOBĚ SVÁTKŮ
Velikonocemi se nazývá okruh křesťanských památných dní, kterými se připomíná a oslavuje poslední večeře Ježíše Krista (Zelený čtvrtek), jeho ukřižování (Velký pátek), pochování (Bílá sobota), zmrtvýchvstání (Velikonoční neděle) a zjevení (Velikonoční pondělí). U pohanských Slovanů a Germánů bylo popsána období, časově situováno do první neděle po jarním úplňku měsíce, slavnostním příchodu jara, oslavy procitnutí přírody ze zimního spánku. Této skupině svátků předchází období půstu v trvání 40 dní (od Popeleční středy), v němž se od věřících mezi osmnácti a šedesáti lety života vyžaduje, aby nejedli maso a dosyta se najedli jen jednou za den.
JARNÍ PROCITNUTÍ SE OSLAVUJE< podle různých národů různě, přičemž u nás k tomu neodmyslitelně patří polévání studenou vodou, rozdávání kraslic, ale i zvýšená konzumace alkoholických nápojů a přejídání… Čas velikonočních svátků a s ním související okolnosti mohou být v některých bodech velmi dobrou inspirací pro zamyšlení se na téma zdravý životní styl.
POSTNÍ OBDOBÍ JE ZDRAVÉ – mnoho redukčních a léčebných diet doporučuje tzv. očišťovací dny, což znamená pravidelné výrazné omezení konzumace pevné stravy, kterou nahrazují zeleninové a ovocné šťávy, a to je určitou formou hladovky. Očistný den může být do stravovacího režimu zařazen prakticky každý týden, nejlépe vždy v pondělí. Důvodem je ve většině případů zvýšený energetický příjem (a větší objem potravy) v době víkendu. V průběhu očistného dne se organismus zbaví nahromaděných zbytků požité potravy ve střevech a s nimi i dalších toxických látek kolujících v organismu, které přijal v průběhu stravování. Tímto způsobem může být umožněn odpočinek všem orgánům, které jsou zapojeny do zpracování přijímané potravy. Občasné, tzv. přerušované hladovky, vycházejí v zásadě z původního režimu v přírodě – většina zvířat takové přerušované hladovění absolvuje nedobrovolně, mnohokrát se hladovka protáhne i na více dní. Člověk se však postupně v průběhu svého vývoje vymanil ze závislosti na cyklech potravy a tím nevědomky zhoršil svůj zdravotní stav. Mnoho experimentů dokázalo, že po vícedenní hladovce je organismus člověka schopen znovu fungovat mnohem lépe a dochází k úpravě některých porušených životních funkcí. Možná i proto se tento systém nazývá fyziologicky prospěšné hladovění. Existují různé způsoby takovéto léčebné a osvěžující hladovky a velmi zajímavý systém má tento postup ve čtyř fázích (podle arménského badatele Arakeljana):
- Jeden den v týdnu 24 hodin hladovky.
- Jedenkrát za 14 dní dva souvislé dny hladovky.
- Jednou za 3 měsíce souvislá týdenní hladovka.
- Jednou za 1 rok souvislých 20 dní hladovky.
Pro dnešního člověka jsou zajímavé první dvě fáze – ty je ochoten akceptovat. Když je střídá v pravidelných intervalech, mají pro jeho organismus určitě význam. V pojmu „hladovka“ se skrývá vynechání pevné stravy a konzumují se jen tekutiny nejrůznějšího složení, které mohou být obohaceny vitamíny a minerálními látkami. Někdo ještě používá bylinkové čaje a speciální ovocné a zeleninové šťávy. Jiní přidávají zvláštní přírodní produkt mumio nebo ženšen. Takový systém se určitým způsobem přibližuje praxi jogínů a starověkých křesťanů, kteří si takto “očišťovali tělo” a “umožňovali duši” koncentraci a poznání nepoznatelného.
NĚKOLIKADENÍ HLADOVKA může iniciovat žádoucí redukci hmotnosti, později stačí jen očistné dny. Správně volenou hladovkou se dá velmi výrazně korigovat nebezpečí vývoje diabetu (cukrovky), poruchy tukového metabolismu apod. Pro zdraví se zdá být nutné použití krátkodobé hladovky po období výrazněji zvýšeného příjmu potravy (po víkendech, různých svátcích atd.).Když nic jiného – tak docílíme udržení stálé tělesné hmotnosti. Hladovka však vyžaduje vůli a nácvik. Doporučuje se začít jednou za 14 dní jen 24 hodinami hladovky, v jejich průběhu se přijímá dostatek tekutin. Optimální je zahájit tento proces v neděli večer, další strava pak následuje v pondělí večer – musí být málo vydatná, nesmí docházet k přejídání. Vhodná je hustá zeleninová polévka s těstovinami a nic víc. Ještě lepší je vydržet až do úterního rána, kdy je dobré dát si obilnou směs s různými semínky, rozinkami a nízkotučným bílým jogurtem. Ten, kdo trpí zácpou, může v průběhu pondělka použít „projímadlo“ z heřmánkového vývaru v množství asi 0,5 litru. Je třeba ještě připomenout nutnost příjmu většího množství tekutin v průběhu hladovky (aspoň 3 litry čisté přefiltrované vody za den).
Jeden recept na čerstvou zeleninovou šťávu: 150 g červené řepy, 100 g hlávkové zelí, 50 g celeru a 150 g mrkve nastrouháme na nerezovém struhadle a přelijeme dvěma litry studené, předtím převařené vody. V nádobě uložíme do chladu a tmy na 24 hodin. Pijeme po 1 dcl tak, abychom za den vypili aspoň litr.
DETOX RECEPTY
Víkendový energizér – pro zaneprázdněné Začněte už v pátek lehkou večeří v podobě salátu se zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy s hnědou rýží. Jídlo posypte čerstvými bylinkami. K tomu si můžete dopřát maximálně trochu ovoce a bílý jogurt. Uvolnění se doporučuje masáží, koupelí nebo sprchou. Choďte brzy spát. Během víkendu relaxujte. Hned po probuzení vypijte aspoň půl litru vody. Pokožku si masírujte kartáčem, osprchujte se. Potom si chvilku zacvičte (doporučují se strečinkové nebo jogínské cviky). Na snídani si dejte pohár zeleninové šťávy. A na oběd to samé. Po obědě si dopřejte 45-minutovou procházku. Pijte tekutiny bez bublinek. Na večeři si můžete dát čtyři druhy zeleniny, připravené např. na páře. Do postele jděte brzy.
Do „normálního“ života se od pondělka vracejte postupně, kdybyste se hned pustili do těžkých jídel, mohlo by vás nepříjemně nadýmat.
MONODIETA
Stejně jako víkendový energizér má výhodu v tom, že se drží krátce a tedy není pravděpodobné, že se dostaví nežádoucí vedlejší účinky. Můžete jíst několik jídel, které sestávají z jediné potraviny. Měla by obsahovat škrob, nebo pomalu se uvolňující cukr. Sníží se množství toxinů, kterými si zatěžujete tělo.
Syrová monodieta: 1 1 kg zvoleného druhu syrového ovoce nebo zeleniny denně.
Vařená monodieta: 1 – 1 1 brambor nebo do 1 kg suché hmotnosti hnědé rýže, pohanky nebo prosné kaše. Potravinu vařte ve vodě, na talíři ji můžete polít čajovou lžičkou olivového oleje a citronovou nebo limetkovou šťávou.
VHODNÉ PRO ENERGIZÉR A MONODIETU
Jablka – pomáhají snižovat cholesterol, protože jsou bohaté na vlákninu.
Hrozny – je v nich hodně draslíku a pomalu uvolňují cukr.
Hrušky – mají vysoký obsah vlákniny, vitaminu C a draslíku.
Papája – obsahuje enzymy napomáhající trávení.
Mrkev – zmírňuje pálení žáhy.
Celer – zvyšuje tvorbu moči, což zintenzivňuje detoxikaci a pomáhá snížit krevní tlak.
NEKONZUMUJTE!
Uzeniny – obsahují množství soli, která zadržuje vodu a zvyšuje krevní tlak.
Sladkosti – vysoký kalorický příjem, nežádoucí zatížení trávicího traktu.
Tvrdý alkohol (hlavně barvený) – vysoký kalorický příjem, nežádoucí zatížení trávicího traktu, ledvin a jater.
Když jarní květiny kvetou a slunce teplo hřeje, tak příroda svou náruč každému dopřeje.
Přejeme vám krásné Velikonoční svátky a radost z každého prožitého jarního dne.
|
|