Máslo zdražovalo kvůli objektivním příčinám, zjistil antimonopolní úřad
19.03.2025
Hlavní příčinou je především značný růstem nákladů na jeho výrobu. V tiskové zprávě to uvedl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, který dokončil šetření a posuzoval ceny másla ve středoevropském kontextu.
Obdobně stálo máslo i v Německu a na Slovensku, mírně levnější bylo v Rakousku. Trh tedy fungoval podle antimonopolního úřadu dobře a nevykazoval známky koordinovaného jednání na straně výrobců nebo prodejců. Za zvýšenými výrobními náklady stály vyšší ceny smetany a mléčného tuku, propad tučnosti mléka a s tím související nutnost dokupování smetany, což výrobci museli promítnout do prodejní ceny. Dalším faktorem byl pokles kurzu české koruny, uvedl antimonopolní úřad. Zaměřil se na deset největších mlékáren i na maloobchodní řetězce.Úřad analyzoval nákupní a prodejní ceny másla, a to individuálně pro každou značku másla, sledoval také změny v obchodních přirážkách.
S
(Zdroj: zpravy.aktualne.cz)
Pošta kvůli nedostatku zaměstnanců zavede příští rok samoobslužné kiosky
06.09.2019
Česká pošta chystá od příštího roku na svých pobočkách zavádění samoobslužných míst. Automatizované kiosky nahradí chybějící pracovníky při poskytování vybraných služeb.
Pošta to uvedla v tiskové zprávě. V první fázi umožní samoobslužné zóny podat listovní zásilku či balík, požádat o vydání Zákaznické karty České pošty nebo podat žádost o zřízení služby SIPO bez toho, aby klienta obsluhoval přepážkový pracovník. V současnosti má podnik k dispozici modelový prototyp kiosku. Je vybaven dotykovou obrazovkou, kamerou, skenerem a tiskárnou. Interaktivní softwarové rozhraní umožní klientům, aby se obsloužili sami, zároveň ale nabídne i možnost spojení se vzdáleným zaměstnancem pošty, který zákazníkům v rámci videohovoru poradí s vyřízením poštovní služby.
(Zdroj: zpravy.aktualne.cz)
Dopravci udělají za poplatek vaši cestu uhlíkově neutrální
19.08.2019
Letecké společnosti i autobusoví dopravci nabízejí lidem možnost, jak mohou kompenzovat emise CO2 vyprodukované během své cesty. Za poplatek k jízdence či letence firmy vysazují stromy nebo bojují proti jejich kácení. Flixbus, u kterého tuto možnost využívá šest procent cestujících, například také nakupuje ekologické sporáky do Rwandy.
Princip příspěvku je jednoduchý. Dopravce spočítá, jaká bude uhlíková stopa jednoho cestujícího. Takovou částku mu nabídne přispět při platbě jízdenky. Za tyto peníze poté firma pomocí ekologických projektů snižuje emise oxidu uhličitého jinde ve světě. Ve výsledku má tak být let pasažéra z pohledu CO2 neutrální. S nápadem nabízet cestujícím možnost, aby byla jejich cesta z pohledu emisí neutrální, přišly před lety letecké společnosti. Cestujícím nabízí tuto možnost například i největší evropská nízkonákladová aerolinka Ryanair.
(Zdroj: zpravy.aktualne.cz)
Hotely měly na jaře napilno
12.08.2019
Služeb ubytovacích zařízení v Česku v letošním druhém čtvrtletí využilo 5,8 milionu lidí, meziročně jich tak bylo o 4,9 procenta více. Hosté v nich strávili i více nocí. Jejich počet se proti stejnému loňskému období zvýšil o 3,8 procenta na 14 milionů.
Informoval o tom ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ). Podle úřadu návštěvnost českých hotelů, penzionů či kempů nepřetržitě roste šestým rokem a dynamika růstu počtu domácích a zahraničních hostů se vyrovnala. Českých turistů v ubytovacích zařízeních meziročně přibylo od dubna do konce června o 4,9 procenta a cizinců o 4,8 procenta. Na návštěvnosti se podle vedoucího oddělení statistiky cestovního ruchu ČSÚ Pavla Vančury negativně nepodepsal ani letošní květen, který byl chladný a deštivý.
(Zdroj: zpravy.aktualne.cz)
Polovina vzorků zmrzliny neprošla testy
12.08.2019
Část kopečkových i točených zmrzlin je kontaminována bakteriemi, a to 37 procent vzorků, které zkoumala potravinářská inspekce. Prodejci nečistí stroje. Je to více než v předchozích třech letech. Stejně tak obsahuje bakterie led, který přidávají prodejci do nápojů.
"Z výsledků letošních kontrol i kontrol v předchozích letech je zřejmé, že významná část provozovatelů stále hrubě podceňuje rizika spojená s nedodržením hygienických postupů při výrobě, skladování a prodeji uvedeného sortimentu a s tím souvisejícím porušením hygienických limitů pro přítomnost mikroorganismů," vysvětluje mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Mezi sledovanými parametry u 47 vzorků ledu do nápojů byl výskyt bakterií, jako je Escherichia coli (známá jako E. coli), Clostridium perfringens, enterokoky, koliformní bakterie, ale například i bakteriální kolonie.
(Zdroj: zpravy.aktualne.cz)